Szukasz zdrowych przepisów? Jesteś pod właściwym adresem. Wybieraj spośród ponad trzystu dań wyłącznie roślinnych ze zbóż, makaronów, roślin strączkowych, orzechów i nasion, jadalnych grzybów lub różnych rodzajów warzyw. To już pasty, sałatki, zupy, gulasze czy sosy wielu kuchni świata.
Przepis zainspirowany staroczeskim kubą. Jest to pożywne i tanie jedzenie wykonane z podstawowych składników, tylko grzyby zastąpiłem grochiem i brokułami. Groch moczymy przez noc, a następnie płuczemy 2-3 razy dziennie, aż pojawią … více
Do znanego włoskiego deseru w wersji wegańskiej będziemy potrzebować mleka roślinnego, śmietanki roślinnej, cukru waniliowego i trzcinowego oraz agaru (roślinnej alternatywy dla żelatyny). Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i … více
Może to wiesz. Sadzisz pomidory, długo czekasz, aż urosną i zaczną dojrzewać, a potem nagle jest ich tak wiele, że nie wiesz, co z nimi zrobić. Leczo to letni klasyk, lekki posiłek … více
Kalafior jest popularny zwłaszcza smażony. Ale jego zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne – dobrze komponuje się z daniami pieczonymi, risotto czy zupami. Drobne różyczki połączone ciastem z mąki strączkowej mogą służyć … více
Wśród klopsików warzywnych klopsiki z kapusty należą do królów. A co z nimi? Obierz z kapusty zwiędłe liście, wytnij ogryzek i grubsze części żeberek i grubo posiekaj. Dusić je w lekko osolonej … více
Smak makaronu soba jest podobny do klusek lub puszystych pierogów. Dlaczego więc nie zastosować ich w świetnym połączeniu z tempeh „bekonem”, kiszoną kapustą i wykwintnymi drożdżami? Cebulę pokroić w półksiężyce i powoli … více
Bakłażana pokroić w centymetrowe plasterki, posolić i odstawić. Następnie pokrój w drobną kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść na patelni, a gdy będzie ciepła, dodaj łyżkę cukru trzcinowego i pozwól mu się łatwo … více
Wariant 1 – Szybka kremowa zupa z czerwonej soczewicy Bardzo prosta i obfita zupa w stylu indyjskim, którą można ugotować w kwadrans. Wykorzystuje największą zaletę obranej czerwonej (a także żółtej) soczewicy – … více
W dużym garnku ugotuj spaghetti „al dente” (moje ulubione to spaghetti pełnoziarniste Alnatura). Tempeh pokroić w drobną kostkę na oleju na patelni. Dodaj spaghetti, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj suszone pomidory … více
Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zalej je kilkoma łyżkami wody i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmniejszą swoją objętość i uwolnią i wyparują większość wody. … více
Ciecierzycę namoczyć w wodzie na noc. Następnie odcedź, wymień na świeży i gotuj do półmiękkości (ok. 90 minut). Cebulę podsmażamy na oleju, gdy tylko zacznie się złocić, dodajemy pokrojone w drobną kostkę … více
Gulasz szegedyński bez mięsa? Mamy dla was dwa warianty – z mięsem sojowym lub wędzonym tempehem i kluskami ziemniaczanymi. Użyłem domowej roboty kremu warzywnego, ale możesz użyć kupionego w sklepie. A jeśli … více
Jeśli jeszcze nie przygotowałeś polenty, przeczytaj nasz poradnik jak gotować polentę. Ugotowaną polentę ułożyć na blasze wypłukanej zimną wodą i rozprowadzić cienką warstwą. Pokrój jabłka, czerwoną cebulę i zmiażdż orzechy włoskie. Gdy … více
Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více