Kategória receptu: wegańskie

Szukasz zdrowych przepisów? Jesteś pod właściwym adresem. Wybieraj spośród ponad trzystu dań wyłącznie roślinnych ze zbóż, makaronów, roślin strączkowych, orzechów i nasion, jadalnych grzybów lub różnych rodzajów warzyw. To już pasty, sałatki, zupy, gulasze czy sosy wielu kuchni świata.

Kasza zapiekana z grochiem i brokułami

Kasza zapiekana z grochiem i brokułami

26. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Przepis zainspirowany staroczeskim kubą. Jest to pożywne i tanie jedzenie wykonane z podstawowych składników, tylko grzyby zastąpiłem grochiem i brokułami. Groch moczymy przez noc, a następnie płuczemy 2-3 razy dziennie, aż pojawią … více

panna-cotta

Panna cotta

  napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Desery

Do znanego włoskiego deseru w wersji wegańskiej będziemy potrzebować mleka roślinnego, śmietanki roślinnej, cukru waniliowego i trzcinowego oraz agaru (roślinnej alternatywy dla żelatyny). Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i … více

Leczo z wędzonym tofu

Leczo z wędzonym tofu

25. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Śniadania

Może to wiesz. Sadzisz pomidory, długo czekasz, aż urosną i zaczną dojrzewać, a potem nagle jest ich tak wiele, że nie wiesz, co z nimi zrobić. Leczo to letni klasyk, lekki posiłek … více

Kuskus kalafiorowy

Kuskus kalafiorowy z nasionami konopi

24. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Kalafior jest popularny zwłaszcza smażony. Ale jego zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne – dobrze komponuje się z daniami pieczonymi, risotto czy zupami. Drobne różyczki połączone ciastem z mąki strączkowej mogą służyć … více

Klopsiki z kapusty włoskiej

Klopsiki z kapusty włoskiej

22. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Wśród klopsików warzywnych klopsiki z kapusty należą do królów. A co z nimi? Obierz z kapusty zwiędłe liście, wytnij ogryzek i grubsze części żeberek i grubo posiekaj. Dusić je w lekko osolonej … více

Bakłażan w sosie curry

Bakłażan w sosie curry

21. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Bakłażana pokroić w centymetrowe plasterki, posolić i odstawić. Następnie pokrój w drobną kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść na patelni, a gdy będzie ciepła, dodaj łyżkę cukru trzcinowego i pozwól mu się łatwo … více

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

18. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Zupy

Wariant 1 – Szybka kremowa zupa z czerwonej soczewicy Bardzo prosta i obfita zupa w stylu indyjskim, którą można ugotować w kwadrans. Wykorzystuje największą zaletę obranej czerwonej (a także żółtej) soczewicy – … více

Strudel grzybowy

Strudel grzybowy

09. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Śniadania

Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zalej je kilkoma łyżkami wody i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmniejszą swoją objętość i uwolnią i wyparują większość wody. … více

gulasz z ciecierzycy

Gulasz z ciecierzycy

  napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Ciecierzycę namoczyć w wodzie na noc. Następnie odcedź, wymień na świeży i gotuj do półmiękkości (ok. 90 minut). Cebulę podsmażamy na oleju, gdy tylko zacznie się złocić, dodajemy pokrojone w drobną kostkę … více

Wegański gulasz szegedyński

Wegański gulasz szegedyński

03. 07. 2022   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Gulasz szegedyński bez mięsa? Mamy dla was dwa warianty – z mięsem sojowym lub wędzonym tempehem i kluskami ziemniaczanymi. Użyłem domowej roboty kremu warzywnego, ale możesz użyć kupionego w sklepie. A jeśli … více

Pieczona polenta

Pieczona polenta

20. 01. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | rodzaj dania: Dania główne

Jeśli jeszcze nie przygotowałeś polenty, przeczytaj nasz poradnik jak gotować polentę. Ugotowaną polentę ułożyć na blasze wypłukanej zimną wodą i rozprowadzić cienką warstwą. Pokrój jabłka, czerwoną cebulę i zmiażdż orzechy włoskie. Gdy … více

Gulasz z fasoli

Gulasz z fasoli

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel | rodzaj dania: Dania główne

Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více