Kategória receptu: wegańskie
Szukasz zdrowych przepisów? Jesteś pod właściwym adresem. Wybieraj spośród ponad trzystu dań wyłącznie roślinnych ze zbóż, makaronów, roślin strączkowych, orzechów i nasion, jadalnych grzybów lub różnych rodzajów warzyw. To już pasty, sałatki, zupy, gulasze czy sosy wielu kuchni świata.
Risotto orkiszowe z tempehem
Kaszę orkiszową zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy ze szczyptą soli do półmiękkości (ok. 30 minut). Drobno posiekaną cebulę zeszklić w oleju, dodać pokrojony w kostkę tempeh i cukinię i krótko podsmażyć. … více
Pieczone mięso sojowe ze szpinakiem
Suszone mięso sojowe wymaga wieloetapowego przygotowania i marynowania, ale wtedy można osiągnąć świetne rezultaty. Szczegóły można przeczytać w artykule Jak zrobić mięso sojowe, żeby naprawdę dobrze smakowało, więc omówimy to krótko. Kostkę … více
Zupa krem pieczarkowa
Najpierw przygotowujemy domowy krem roślinny: pół szklanki płatków owsianych i pół szklanki wysokiej jakości startego orzecha kokosowego zalewamy kubkiem zimnej wody na noc (szybką alternatywą jest zalanie wrzątkiem i pozostawienie do pęcznienia … více
Wegańskie burgery z tempehem
Przygotuj marynatę, w której mieszamy 50 ml syropu klonowego, 2-3 krople płynnego dymu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego. Alternatywnie możesz zmienić poszczególne … více
Burger buraczany
Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać starte wędzone tofu, obrane buraki, sól, pieprz i krótko podsmażyć. Zostaw do schlodzenia. Płatki owsiane zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut do spęcznienia i z grubsza … více
Zupa fasolowa
Namocz fasolę na noc w zimnej wodzie. Przed gotowaniem odcedź wodę, dodaj świeżą wodę i gotuj z saturejką lub wodorostami (zmniejszają wzdęcia) do miękkości (w zależności od wielkości ziaren 70-90 minut). Następnie … více
Hummus z dyni
Ciecierzycę przygotowujemy w zwykły sposób lub sięgamy po konserwy (świeżo ugotowane jednak nie ma sobie równych). Dynię oczyścić, pokroić na kawałki i za pomocą łyżki wgłębić do środka wraz z pestkami. Miąższ … více
Soczewica na kwaśno
Soczewica na kwaśno należy do prostych dań naszych przodków, ale gdy jest dobrze przyprawiona i dodana kolorowa dekoracja, może być fortecą zarówno dla oczu, jak i dla języka. Namocz soczewkę w zimnej … více
Duszona kapusta włoska
Cebulę obrać i drobno posiekać. Spienimy go w większym garnku z olejem. Usuń uschnięte liście z kapusty, umyj i pokrój na ćwiartki. Pokrój w cienkie paski. Gdy cebula zacznie się złocić, dodaj … více
Faszerowany bakłażan
Dokładnie umyj bakłażana i pokrój go na pół wzdłuż. Wyciąć nożem owalny otwór około 2 cm od krawędzi, a następnie ostrożnie przeciąć wewnętrzną część wzdłuż i w poprzek. Łyżką wyłowić miąższ i … více
Pikantne naleśniki z fasolą i warzywami
Do ciasta naleśnikowego wymieszaj szklankę mąki (żytniej pełnoziarnistej), szklankę mleka roślinnego, pół szklanki wody, łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i łyżkę oleju. Smażyć prawie na sucho, tylko na lekko wysmarowanej patelni, … více
Domowa karobella
Tu wspaniału karobellu możesz zrobić w dwóch wariantach – albo jako dodatek do sałatki owocowej, która doda mu smaku, albo jako słodka pasta do smarowania. W pierwszym wariancie (przeznaczonym do bezpośredniego spożycia) … více
Kheer
Kheer (lub kheeri) to rodzaj słodkiego puddingu popularnego w Indiach. Zwykle powstaje przez gotowanie mleka, cukru i zbóż. Przygotujemy go w wersji wegańskiej. Zagotuj wodę i mleko kokosowe oraz dodaj cukier. Gdy … více
Gyros z tempehu
Cebulę obrać i grubo posiekać. Rozgrzej olej na patelni i usmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodaj tempeh pokrojony w drobną kostkę i smaż przez kilka minut, aż zacznie tworzyć … více
Zupa z suszonych pomidorów
Pokrój suszone na słońcu pomidory (zwłaszcza pozostałe, zwykle twardsze, nie zmięknące kawałki) na mniejsze kawałki, dodaj sól lub trochę sypkiego bulionu warzywnego i zalej gorącą wodą. Jeśli wolisz gęstsze zupy, posyp trochę … více
Puree z grochu
Połówki żółtego grochu nie trzeba moczyć, ale jeśli mam czas, moczę co najmniej dwie godziny. Powodem są substancje antyodżywcze, które zawierają wszystkie rośliny strączkowe. Mocząc i wylewając wodę pozbywamy się niektórych z … více
Vegan Pad Thai
Pad Thai to klasyka kuchni tajskiej. W rzeczywistości jest to smażony makaron, często robiony z tofu w oryginalnej kuchni. Możesz dodać do nich różne warzywa, kluczem jest odpowiedni sos. W oryginale zastosowano … více
Makaron z sosem serowym
Ten sos zaskoczy Cię wspaniałym smakiem i autentyczną gęstą konsystencją, co jest zasługą skrobi zawartej w warzywach. Możesz spróbować różnych wersji i kombinacji z ziemniakami (marchewka, batat lub dynia). Ziemniaki, marchewki i … více
Pasta fasolowa z suszonymi pomidorami
Masz resztki gotowanej białej fasoli i nie wiesz, co z nią zrobić? Wypróbuj tę prostą, ale smaczną pastę do smarowania. Wrzuć szklankę ugotowanej fasoli (najlepiej z łyżką wody, w której były ugotowane … více