Weganizm

Weganizm to bardziej styl życia niż tylko styl jedzenia (dieta). Weganie nie tylko rezygnują z wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego i dodatków pochodzenia zwierzęcego, często ukrytych nawet w pozornie niewinnej żywności. Unikają także kosmetyków i drogerii testowanych na zwierzętach, wyrobów ze skóry, piór, wełny czy jedwabiu. Przyczynami takich oszczędności mogą być etyczne, zdrowotne, ekologiczne, religijne, często połączenie kilku z nich.

Żywność wegańska

Zrównoważona dieta roślinna może dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość niezbędnych składników odżywczych, w tym białka. Ważne jest, aby uzupełniać witaminę B12, a zimą przynajmniej witaminę D, a także koncentrować się na źródłach kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia z dobrze przyswajalnych źródeł oraz, zwłaszcza dla kobiet, żelaza.

Zbilansowana dieta wegańska może przynieść korzyści zdrowotne w zakresie profilaktyki tzw choroby cywilizacyjne, czy to choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 czy niektóre rodzaje raka (okrężnicy, prostaty, piersi). Weganie mają przeciętnie niższą masę ciała i mniejszą częstość występowania nadciśnienia i cholesterolu.

Dieta roślinna nie zawiera cholesterolu, ma niską reprezentację nasyconych kwasów tłuszczowych, a wręcz przeciwnie, dzięki większemu spożyciu owoców, warzyw, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze i cała gama korzystnych fitochemikaliów.

veganska-vyzivova-pyramida

Jadłospis

Podstawą wegańskiej piramidy żywieniowej są owoce, a przede wszystkim warzywa w różnych postaciach – surowe w postaci sałatek, dressingów, soków, starannie ugotowane, pieczone czy pieczone, a także fermentowane. Kolejny poziom piramidy należy do źródeł węglowodanów w postaci zbóż (zwłaszcza pełnoziarnistych), a wystarczającą ilość białka zapewniają rośliny strączkowe, a także mięsne zamienniki takie jak tofu, tempeh czy seitan. Orzechy i nasiona są źródłem zdrowych tłuszczów.

Strączki

Rośliny strączkowe zawierają 20-30% białka, wysokiej jakości węglowodany złożone, które długo nasycają organizm, witaminy z grupy B, minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, cynk i inne. Ich błonnik pełni szereg przydatnych funkcji, między innymi służy jako wartościowe pożywienie dla pożytecznych bakterii w naszym mikrobiomie jelitowym.

Alternatywy mięsne

Alternatywy mięsne można podzielić na kilka grup. Zwłaszcza w przypadku stosunkowo mało przetworzonych półproduktów (dotyczy to głównie tempeh, tofu, seitan, znanych od setek do tysięcy lat) lub bardziej przetworzonych substytutów i dań gotowych (które naprawdę imitują produkty mięsne, ale w niektórych mogą być uboższe mikroelementy).