Mrkvová nátierka
Pokrájajte cca 8 – 10 mrkví na hrubšie kolieska a na naparováku ich pod pokrievkou duste na miernom ohni asi 20 – 30 minút, kým nebudú mäkké. Presuňte ich do mixéra, pridajte … více
Guacamole, hummus, baba ganoush… Nie tylko to, ale możesz też przygotować wiele “bezimiennych”, ale smacznych past ze składników takich jak gotowane rośliny strączkowe czy pieczone warzywa.
Pokrájajte cca 8 – 10 mrkví na hrubšie kolieska a na naparováku ich pod pokrievkou duste na miernom ohni asi 20 – 30 minút, kým nebudú mäkké. Presuňte ich do mixéra, pridajte … více
Ciecierzycę przygotowujemy w zwykły sposób lub sięgamy po konserwy (świeżo ugotowane jednak nie ma sobie równych). Dynię oczyścić, pokroić na kawałki i za pomocą łyżki wgłębić do środka wraz z pestkami. Miąższ … více
Masz resztki gotowanej białej fasoli i nie wiesz, co z nią zrobić? Wypróbuj tę prostą, ale smaczną pastę do smarowania. Wrzuć szklankę ugotowanej fasoli (najlepiej z łyżką wody, w której były ugotowane … více
Lekko podsmaż orzechy laskowe na patelni. Możemy również użyć suchych, ale prażone mają mocniejszy smak. Po upieczeniu włóż je do blendera i zmiksuj na sucho na grubszą mąkę. Dodaj pozostałe składniki i … více