Fasolowe brownies
Najlepiej namoczyć fasolę dzień wcześniej. Po około 8 godzinach odcedź wodę i delikatnie ugotuj w nowej wodzie. Dla lepszej strawności polecam gotowanie z kawałkiem wodorostów Kombu lub 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Po … více
Pieczenie ciasteczek kojarzy się z masłem, śmietaną lub jajkami. Jak się bez nich obejść? Jajka można zastąpić dojrzałym bananem lub musem jabłkowym, można użyć np. kremu migdałowego, a zamiast masła olej kokosowy. Możesz stworzyć wiele szybkich i zdrowych przepisów na słodko, łącząc mieszane orzechy z suszonymi owocami, takimi jak morele, śliwki czy daktyle. Oprócz kulek i patyczków z łatwością wykonasz np. body do ciasta.
Najlepiej namoczyć fasolę dzień wcześniej. Po około 8 godzinach odcedź wodę i delikatnie ugotuj w nowej wodzie. Dla lepszej strawności polecam gotowanie z kawałkiem wodorostów Kombu lub 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Po … více
Najpierw wymieszaj 2 łyżki nasion chia i 5 łyżek wody w małej filiżance. Odstaw na 5 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozbij dwa i pół banana do większej miski (połowę jednego … více
Budyń jagłana może być przygotowana na dwa sposoby – albo najpierw ugotować kasze jagłaną podobnie jak na owsiankę a następnie upiec, albo można sprytnie połączyć oba razem i jednocześnie upiec i upiec … více
Kheer (lub kheeri) to rodzaj słodkiego puddingu popularnego w Indiach. Zwykle powstaje przez gotowanie mleka, cukru i zbóż. Przygotujemy go w wersji wegańskiej. Zagotuj wodę i mleko kokosowe oraz dodaj cukier. Gdy … více
Do znanego włoskiego deseru w wersji wegańskiej będziemy potrzebować mleka roślinnego, śmietanki roślinnej, cukru waniliowego i trzcinowego oraz agaru (roślinnej alternatywy dla żelatyny). Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i … více
Najpierw tworzymy solidne ciało: migdały (lub orzechy nerkowca lub orzechy włoskie) moczymy przez kilka godzin. Następnie doprawiamy i mieszamy orzechy razem z daktylami na gęstą masę. Następnie wciskamy „ciasto” do formy do … více