wariant 1
1 szklanka czerwonej soczewicy
litr gorącej wody
przyprawa garam masala
szczypta mielonej kolendry
bulion warzywny
olej
wariant 2
2 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 łyżeczki garam masala (lub innej indyjskiej przyprawy)
400 g puszka pokrojonych pomidorów (świeżych sezonowo)
2 cm imbiru
150 g czerwonej soczewicy
puszka mleka kokosowego
Wariant 1 – Szybka kremowa zupa z czerwonej soczewicy
Bardzo prosta i obfita zupa w stylu indyjskim, którą można ugotować w kwadrans. Wykorzystuje największą zaletę obranej czerwonej (a także żółtej) soczewicy – nie trzeba ją moczyć. Dodaj łyżeczkę garam masala (lub podobnych przypraw, np. curry) i szczyptę mielonej kolendry do odrobiny oleju, przykryj czerwoną soczewicą, dodaj wywar warzywny i zalej gorącą wodą. Po około kwadransie odpowiednio spuchnięta soczewica zacznie się rozpadać, możesz pomóc im mikserem zanurzeniowym lub gotować przez kolejne 10 minut.
Wariant 2 – Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym
Ten przepis trwa 10 minut dłużej i jest nieco bardziej pracochłonny, ale nagrodą będzie naprawdę pyszny smak. Drobno posiekaną cebulę usmaż na wysokiej jakości oleju na złoty kolor, zetrzyj imbir i dodaj 2 łyżeczki garam masala (lub połączenie curry i chilli con carne). Smażyć krótko, aby ściemniała, ale nie stała się gorzka. Dodaj pokrojone pomidory i pozwól wodzie odparować przez około 5 minut.
Dodaj obraną czerwoną soczewicę, wrzącą wodę (stosunek soczewicy do wody wynosi około 1:2) i sól. Jak tylko soczewica zacznie gęstnieć, trzeba je co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Po około 20 minutach soczewka będzie miękka. Do zupy dodaj mleko kokosowe i gotuj razem przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku (osobiście wolę zupę lekko kwaśną).