10 mniejszych pieczarek
drożdże odżywcze
30g startego kokosa
30g płatków owsianych
0,5 litra wody
sól, lub bulion warzywny
przyprawy grzybowe
olej rzepakowy
Najpierw przygotowujemy domowy krem roślinny: pół szklanki płatków owsianych i pół szklanki wysokiej jakości startego orzecha kokosowego zalewamy kubkiem zimnej wody na noc (szybką alternatywą jest zalanie wrzątkiem i pozostawienie do pęcznienia przez około 10-15 minut). Mieszamy i przecedzamy przez ściereczkę lub lepiej przez sito, ze względu na gęstość jest jak cienka wstążka. Możemy również użyć zakupionego kremu roślinnego, ale pięknie zagęszcza się dzięki skrobi z płatków.
Pieczarki oczyścić, pokroić na pół w zależności od ich wielkości i pokroić w te plastry. W rondelku rozgrzać olej rzepakowy. Pieczarki dodajemy garściami kilka razy, aby się usmażyły, a część wody wyparowała. Jeśli dodasz je wszystkie, szybko wypuszczą za jednym razem dużo soku i będą po prostu dusić zamiast smażyć. Smak nie będzie tak intensywny. Można go wzmocnić przyprawami grzybowymi (ja używam domowych z suszonych orzechów betelu).
Jak tylko grzyby usmażą się i duża część soku wyparuje, polać je kremem. Zaczyna szybko gęstnieć i wymaga wymieszania. Dodajemy 2 łyżki drożdże odżywczego, które poprawią smak i kremowość zupy. Jeśli gęstość jest zbyt duża, dodaj wrzącą wodę. Krótko zagotować, doprawić solą lub sypkim bulionem warzywnym i podawać.