100g suchej fasoli
4 duże ziemniaki
większa cebula
1 łyżka mąki z roślin strączkowych
papryka
kminek
liść laurowy
majeranek
olej
sól
Namocz fasolę na noc w zimnej wodzie. Przed gotowaniem odcedź wodę, dodaj świeżą wodę i gotuj z saturejką lub wodorostami (zmniejszają wzdęcia) do miękkości (w zależności od wielkości ziaren 70-90 minut).
Następnie w większym garnku podsmaż drobno posiekaną cebulę na złoty kolor na dwóch łyżkach oleju i dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Lekko oprószyć papryką i zwykłą mąką, chwilę wymieszać, usmażyć, dodać sól, kminek i liść laurowy, zalać gorącą wodą.
Jak tylko ziemniaki zaczną mięknąć, dodaj ugotowaną fasolę z odrobiną bulionu (część substancji węchowych pozostanie w niej, ale nada ona zupie odpowiedniego smaku) i gotuj razem, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Zupę można zagęścić kremem warzywnym lub drożdżami odżywczymi.