Vegan Pad Thai

Napisał/a: Pavel
Kuchnia: kuchnia tajska
Rodzaj dania: Dania główne
Składniki:

200g makaronu ryżowego
tofu wędzone lub marynowane
3 ząbki czosnku
sos sojowy
pół małego pora
1 duża marchewka
50 g orzeszków ziemnych
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Pad Thai to klasyka kuchni tajskiej. W rzeczywistości jest to smażony makaron, często robiony z tofu w oryginalnej kuchni. Możesz dodać do nich różne warzywa, kluczem jest odpowiedni sos. W oryginale zastosowano sos rybny z pastą z tamaryndowca i sokiem z limonki. W uproszczonej wersji wegańskiej użyjemy sosu sojowego Tamari oraz soku z limonki.

Podstawą jest makaron ryżowy. Podobnie jak makaron włoski, istnieje wiele rodzajów, różnej szerokości, okrągłe lub płaskie. Niektóre wystarczy zalać gorącą wodą, inne trzeba zagotować. Decydujące znaczenie mają instrukcje na opakowaniu. Zalej je gorącą wodą lub nie chcą gotować przez krótki czas, a w międzyczasie przygotujmy resztę.

Smaż tofu pokrojone na małe kawałki na głębokiej patelni z odrobiną oleju, dodaj marchewki, pory (i inne odpowiednie warzywa, w zależności od pory roku) i chwilę smaż. Dodaj orzeszki ziemne i łyżeczkę cukru trzcinowego i smaż przez 2 minuty. Dodaj drobno posiekany czosnek, pozwól mu pachnieć i dodaj makaron. Wymieszaj i jak tylko makaron zmięknie, dodaj sos sojowy i sok z limonki i chwilę wymieszaj. Dobrze jest też dodać trochę kiełków (np. fasoli mung) do stygnącego już makaronu.

Liczba porcji:
1 porcje
Czas przygotowania:
15 minut