100g suchej soczewicy
łyżeczka mąki pszennej
cytryna (lub ocet)
Sól
olej
większa cebula
Soczewica na kwaśno należy do prostych dań naszych przodków, ale gdy jest dobrze przyprawiona i dodana kolorowa dekoracja, może być fortecą zarówno dla oczu, jak i dla języka.
Namocz soczewkę w zimnej wodzie na co najmniej dwie godziny. Następnie odcedzamy, dodajemy świeże i gotujemy. W międzyczasie podsmaż grubo posiekaną cebulę na oleju na małym ogniu, aż się zarumieni. Następnie wyjmujemy go na talerz i smażymy na patelni mąka z roślin strączkowych na oleju. Dodaj ugotowaną na miękko soczewicę i część wody, która po chwili wymieszania utworzy z mąką gęstą papkę. Posolić i zakwasić cytryną lub octem.
Podawana z pieczywem razowym i sterylizowanym ogórkiem lub kapustą kiszoną. Aby uzyskać bardziej świąteczną i zdrową koncepcję, nie zapomnimy o różnych kolorowych warzywach. Możesz spróbować tego przepisu z różnymi rodzajami soczewicy, oprócz klasycznej brązowej, także ciemnozielonej, czarnej belugi czy nieobranej czerwonej soczewicy. W ten sposób można uzyskać różne warianty kolorystyczne, ale smak w tej prezentacji nie różni się aż tak bardzo.