Pieczony seitan na cebuli

Napisał/a: Pavel
Kuchnia: kuchnia czeska
Rodzaj dania: Dania główne
pieczony seitan
Składniki:

1 paczka naturalnego seitanu (ok. 250g)
2 małe cebule
papryka, olej, sos sojowy, czosnek
ziemniaki (3-4 na osobę)

Przygotowanie:

Seitan pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski razem z dwiema łyżkami sosu sojowego, pieprzem, łyżką oleju i dwoma ząbkami drobno startego czosnku. Dodaj dwie mniejsze cebule pokrojone w paski. Pozostaw do marynowania przynajmniej przez noc w lodówce, najlepiej jest wymieszać miksturę, aby uwolniony sok z cebuli ładnie wsiąkł w seitan.

Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę. Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia (lub naczyniu do pieczenia), dopraw solą i pieprzem, a drugą część ułóż seitan i cebulę. Resztą soku polać ziemniaki. Piecz, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 35-40 minut).

Możemy podać szpinak gotowany na parze, kapustę kiszoną lub kapustę gotowaną na parze lub jarmuż z seitanem i ziemniakami.

Liczba porcji:
2 porcje
Czas przygotowania:
50 minut