kubek (lub puszka) białej fasoli
2 łyżki oleju rzepakowego
8 – 10 suszonych pomidorów
sól, chili do smaku
Masz resztki gotowanej białej fasoli i nie wiesz, co z nią zrobić? Wypróbuj tę prostą, ale smaczną pastę do smarowania. Wrzuć szklankę ugotowanej fasoli (najlepiej z łyżką wody, w której były ugotowane lub marynowane z puszki), suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki i 2 łyżki oleju rzepakowego (możesz też użyć oleju pomidorowego, jeśli mate jest załadowany) w blenderze i mieszać do uzyskania gładkości.
Ponieważ suszone pomidory są często solone dla lepszej konserwacji, wolimy nie solić ich wcześniej, ale spróbować po zmieszaniu i dodać przyprawy w razie potrzeby. Miłośnicy bardziej pikantnych smaków mogą dodać odrobinę chili w proszku. Podawana z wypiekami lub na grzance lub grzankach. Pasta wytrzyma w lodówce około 2 dni.