1 opakowanie makaronu soba (300 g)
paczka wędzonego lub smażonego tempeh
200 g kapusty kiszonej
sól, pieprz, drożdże dla smakoszy
2 łyżki oleju roślinnego
2 duże cebule
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka octu ume (możemy też użyć octu ryżowego lub jabłkowego i do smaku dodać trochę soli)
Smak makaronu soba jest podobny do klusek lub puszystych pierogów. Dlaczego więc nie zastosować ich w świetnym połączeniu z tempeh „bekonem”, kiszoną kapustą i wykwintnymi drożdżami?
Cebulę pokroić w półksiężyce i powoli podsmażyć na oleju. Od czasu do czasu mieszamy i skupiamy się na przygotowaniu makaronu. Zagotuj wodę w garnku, dodaj sól i ugotuj w niej makaron soba zgodnie z instrukcją. Wystarczy je gotować przez 3 minuty i odcedzić po chwili odstania. W międzyczasie pokrój tempeh na mniejsze kostki.
Cebula prawdopodobnie zmieni kolor na złoty. Dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego, smaż razem chwilę i dodaj łyżeczkę octu ume. To zadba o wspaniały słono-kwaśny smak cebuli. Czekamy jeszcze kilka minut, aż płyn wyparuje. Na razie przełóż cebulę na talerz i pozwól, aby nadmiar oleju spłynął na patelnię.
Podgrzej na nim tempeh, od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcesz, aby była bardziej chrupiąca, dodaj kolejną łyżkę oleju i jeszcze kilka minut. Następnie wymieszaj odsączony makaron na patelni. Na koniec dodaj kapustę kiszoną i pozwól jej bardzo szybko się nagrzać, aby nie straciła cennej witaminy C.
Makaron posyp na talerzu świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wykwintnymi drożdżami i udekoruj karmelizowaną cebulą. Smacznego.