1 mały kalafior
1 mały słodki ziemniak
1 mała cukinia
garść suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki nasion konopi
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
sól pieprz
świeża bazylia
Kalafior jest popularny zwłaszcza smażony. Ale jego zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne – dobrze komponuje się z daniami pieczonymi, risotto czy zupami. Drobne różyczki połączone ciastem z mąki strączkowej mogą służyć również jako ciasto na pizzę, a drobno posiekane jako kuskus – w wersji surowej lub na parze. Wyobraźmy sobie drugą opcję:
Kalafior umyć i podzielić na pojedyncze różyczki. Następnie zmiksuj je drobno w mikserze stołowym lub misowym z ostrzami w kształcie litery S. Uznałem, że warto umieścić kilka mniejszych partii w mikserze i włączyć go na krótki czas, aby uzyskać dość jednolity rozmiar. Przy większej ilości łatwo może się zdarzyć, że część zostanie zmieszana w papkę, a część pozostanie w całości.
Suszone pomidory pokrój na możliwie najmniejsze kawałki i pozwól im pęcznieć w misce z niewielką ilością wody (możesz też użyć marynowanych w oleju). Batata obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę (ok. 3 mm). To bardzo trudne, potrzebujesz ostrego noża i uważaj na palce. Cukinię umyć i pokroić ze skórą w bardzo drobną kostkę, a także czosnek.
Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj całe nasiona kminku rzymskiego. W gorącym oleju pięknie uwalnia się wyraźny aromat. Najpierw usmaż kostki batatów na oleju, które potrzebują więcej czasu. Po około 3 minutach dodać czosnek i cukinię oraz lekko posolić. Uwalnia trochę wody, a jednocześnie łatwo napina smak.
Teraz nadszedł czas na dodanie kalafiora. Posolić, lekko podsmażyć razem z pozostałymi składnikami i przykryć połową szklanki gorącej wody (lub wywaru warzywnego). Kalafior można również jeść na surowo, ale kilka minut obróbki cieplnej usunie jego ostry surowy smak. Jak tylko woda wyparuje, podawaj suszone pomidory. Wymieszaj i dodaj sól i pieprz do smaku.
Na talerzu wymieszaj świeżą podartą bazylię z kuskusem i posyp nasionami konopi, które dodadzą białka, zdrowych tłuszczów i dostatecznie sytości.