Klopsiki z kapusty włoskiej

Napisał/a: Pavel
Rodzaj dania: Dania główne
Klopsiki z kapusty włoskiej
Składniki:

pół dużej kapusty włoskiej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
większa szczypta pieprzu
płatki owsiane do zagęszczania

Przygotowanie:

Wśród klopsików warzywnych klopsiki z kapusty należą do królów. A co z nimi? Obierz z kapusty zwiędłe liście, wytnij ogryzek i grubsze części żeberek i grubo posiekaj. Dusić je w lekko osolonej wodzie do miękkości. Z jednej strony skróci się czas gotowania, a jednocześnie późniejsze przygotowanie będzie dla Ciebie jeszcze łatwiejsze.

Wariant I.

Wymieszać z mąką z ciecierzycy, wykwintnymi drożdżami, solą, pieprzem i czosnkiem. W razie potrzeby zagęścić mieszaninę drobnymi płatkami owsianymi. Uformuj placki mokrymi rękoma i obsmaż je na wyższej warstwie oleju z obu stron na złoty kolor. Alternatywą jest pieczenie w piekarniku na papierze do pieczenia – oszczędza to czas, ale znowu klopsiki nie będą tak chrupiące.

Wariant II.
Jeszcze lepiej smakują kotleciki z kapusty z tartym wędzonym tempehem. Zamiast miksować, spróbuj po prostu wycisnąć nadmiar wody z kapusty po ugotowaniu i dodaniu całych kawałków. Nawet po usmażeniu (lub upieczeniu) wymieszana mieszanka jest zbyt papkowata, co może niektórym przeszkadzać. Wymieszaj więc kapustę z tempeh, siemieniem lnianym, mąką kukurydzianą, a nawet innymi warzywami, aby uzyskać masę, która będzie się trzymać. Dopraw według własnych upodobań. I znowu smażyć lub piec w piekarniku

Podawać z pieczonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym (można też dodać ciecierzycę lub białą fasolę, aby danie było jeszcze bardziej pożywne).

Liczba porcji:
2 porcje
Czas przygotowania:
45 minut