1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody (dla lepszego smaku możemy również użyć cydru jabłkowego)
1 szklanka mleka roślinnego
2 duże jabłka
1/2 dcl oleju rzepakowego lub słonecznikowego
pół szklanki różnych suszonych owoców (rodzynki, żurawina, posiekane śliwki lub morele)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Budyń jagłana może być przygotowana na dwa sposoby – albo najpierw ugotować kasze jagłaną podobnie jak na owsiankę a następnie upiec, albo można sprytnie połączyć oba razem i jednocześnie upiec i upiec w naczyniu do pieczenia.
Lekko posmaruj szklane naczynie do pieczenia olejem kokosowym. Kasza jaglana ugotować w gorącej wodzie i włożyć do miski razem z suszonymi owocami, wodą, mlekiem roślinnym i olejem. Dobrze wymieszaj. Jabłka zetrzyj na grubej tarce i ułóż na wierzchu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę do półtorej godziny. Możemy również użyć Remoskę, ale w niej, w przeciwieństwie do szklanej formy, nie tak łatwo zauważyć, czy cała woda została już wchłonięta. Kiedy tak się dzieje, proso jest gotowe. Pozostawiamy do ostygnięcia przez kwadrans i dopiero potem kroimy, aby lepiej się sklejało.