naturalny tempeh (200g)
1 duża cebula
mniejsza cukinia lub pół średniej wielkości
przyprawy do gyrosu
sok cytrynowy
Cebulę obrać i grubo posiekać. Rozgrzej olej na patelni i usmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodaj tempeh pokrojony w drobną kostkę i smaż przez kilka minut, aż zacznie tworzyć skórkę. Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i lekko posolić, aby wypuściła trochę soku i lekko naciągnęła słony smak. Smaż, aż cukinia będzie częściowo miękka. Wlej łyżkę sosu sojowego, który najbardziej wsiąka w tempeh. Na koniec dodaj przyprawy gyros (zioła bez glutaminianu) i dodaj około pół łyżeczki soku z cytryny.
Podawany ze świeżym pieczywem, zawinięty w chlebek pita lub tortilla lub z ziemniakami gotowanymi. Do dekoracji użyłam warzyw i kilku rodzajów kiełków (fasola mung, nieobrana czerwona soczewica, słonecznik).