250 g naturalnego seitanu (marynowanego w domu)
duża cebula
4 duże ziemniaki
przyprawy: papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, bulion warzywny, majeranek
mąka zwykła do zagęszczania
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju w dużym garnku na złoty kolor. W międzyczasie pokrój seitan (domowy i przyprawiony lub zakupiony półprodukt) na mniejsze kostki, usmaż razem z cebulą. Jak tylko cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki (około podwojona ilość seitanu, wymieszać, wyłączyć ogień, dodać paprykę, ponownie wymieszać i oprószyć mąką (ja osobiście dodaję na tym etapie, smakuje lepiej) i dokładnie i energicznie wymieszać.
Po chwili mąka zaczyna przyklejać się do dna garnka, to odpowiedni moment, aby wszystko zalać gorącą wodą tak, aby sięgało co najmniej kilka centymetrów nad ziemniaki. Dobrze posolić (ziemniaki rozciągną się w dużej części), dodać kminek, liść laurowy, nowe przyprawy i ciągle testować i doprawiać bulionem warzywnym. Gdy ziemniaki będą miękkie, w zależności od konsystencji, zagęścić zwykłą mąką wymieszaną w szklance zimnej wody lub (jeśli na początku dokładnie odkurzyłeś) dodaj wykwintne drożdże. To z jednej strony wiąże wodę i przyjemnie zmiękcza gulasz. Gulasz podawany jest z chlebem razowym, posypanym majerankiem na talerzu.