100 g suchej ciecierzycy
3 duże ziemniaki
większa cebula
słodka i ostra papryka
przyprawy: kminek, liść laurowy
bulion warzywny
olej
sól
zwykła mąka do zagęszczania
Ciecierzycę namoczyć w wodzie na noc. Następnie odcedź, wymień na świeży i gotuj do półmiękkości (ok. 90 minut). Cebulę podsmażamy na oleju, gdy tylko zacznie się złocić, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażymy. Dopraw łyżką słodkiej i gorącej papryki, wymieszaj, lekko oprósz mąką pszenną i lekko upiecz mieszając. Zalać gorącą wodą, posolić, posypać, dodać liść laurowy, ziele angielskie i doprawić bulionem warzywnym.
Po chwili dodać odsączoną ciecierzycę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli gulasz nie jest wystarczająco gęsty, wymieszaj zwykłą mąkę z odrobiną zimnej wody, jeszcze smaczniejszą opcją jest użycie drożdży dla smakoszy do zagęszczenia płatków, dzięki czemu gulasz nabierze bardziej wyrazistego smaku. Innym, zdrowszym wariantem zagęszczania jest drobno zetrzeć cukinię, która rozpadnie się podczas gotowania, zaraz po dodaniu jej do gulaszu. Podawany z chlebem razowym.