Fasolowe brownies

Napisał/a: Lenka Špaček
Rodzaj dania: Desery
Fasolowe brownies
Składniki:

2 szklanki fasoli adzuki (ugotowanej)
2 łyżki mąki z ciecierzycy wymieszane z 6 łyżkami wody
1 i 1/2 szklanki zwykłej mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju
1 proszek do pieczenia bez fosforanów
100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Najlepiej namoczyć fasolę dzień wcześniej. Po około 8 godzinach odcedź wodę i delikatnie ugotuj w nowej wodzie. Dla lepszej strawności polecam gotowanie z kawałkiem wodorostów Kombu lub 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Po ugotowaniu odsącz fasolę i pozwól jej całkowicie ostygnąć. W blenderze umieścić fasolę, mąkę z ciecierzycy, olej, mleko roślinne i zmiksować na gładką masę.

W misce wymieszać kakao, sok z suszonej trzciny, mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Wymieszać zmiksowaną mieszankę, dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy (20 x 40 cm). Pieczemy w 170°C w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut.

Wskazówka: ciasteczka można ulepszyć polewą czekoladową. Można podawać z łyżką kwaśnej śmietany kokosowej, która ładnie tłumi słodycz ciasta.

Smacznego!

Liczba porcji:
12 porcji
Czas przygotowania:
50 minut