Duszona kapusta włoska

Napisał/a: Pavel
Kuchnia: dania warzywne
Rodzaj dania: Dania główne
Duszona kapusta
Składniki:

2 cebule
1 średnia główka kapusty
3 ząbki czosnku
1 duży ziemniak
3 łyżki oleju
200 ml wody
1 łyżeczka bulionu warzywnego
1 łyżka wykwintnych drożdży
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Spienimy go w większym garnku z olejem. Usuń uschnięte liście z kapusty, umyj i pokrój na ćwiartki. Pokrój w cienkie paski. Gdy cebula zacznie się złocić, dodaj posiekaną kapustę i smaż przez około 2 minuty. Następnie suszy się, posypuje luźnym bulionem warzywnym i zalewa gorącą wodą.

Obierz ziemniaka i zetrzyj go na drobno w garnku. Przykryj pokrywką i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól duszonej kapuście do miękkości i odparuj trochę wody. Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek i łyżkę wykwintnych drożdży. Pozostała woda powinna uformować się dość gęsty sos. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Wegańskie wersje duszonej kapusty

alternatywa dla mięsa

  • marynowane i pieczone seitan lub kostki sojowe
  • podgrzewany tempeh wędzony
  • Wędzone tofu pokrojone w drobną kostkę, smażone na chrupko
  • Kulki “niemięsne” – markę Garden Gourmet można znaleźć w supermarketach Kaufland, Tesco, Globus, Billa, w Kaufland mają również własną markę K Take It Veggie< /strong>

dodatek

  • gotowane ziemniaki
  • pieczywo pełnoziarniste
  • knedle jaglane
Liczba porcji:
3-4 porcje
Czas przygotowania:
25 minut