500 g płatków owsianych
100 g oleju kokosowego
100 g syropu daktylowego
50 g grubo posiekanych orzechów laskowych
50 g grubo posiekanych migdałów naturalnych
100 g posiekanych orzechów (używamy migdałów)
50 g nasion (słonecznik, dynia, konopie)
1 łyżeczka cynamonu
mniejsze suszone owoce
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj roztopiony olej kokosowy i syrop i dobrze wymieszaj. Masę rozsmarować na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Wymieszać w połowie pieczenia. Po upieczeniu do ostudzonej mieszanki można dodać suszone owoce (pokrojone śliwki, jabłka, gruszki, rodzynki, morwy). Granolę wlej do hermetycznego pojemnika i przechowuj w suchym miejscu. Podawać z mlekiem roślinnym lub jogurtem i spożyć w ciągu 2 tygodni.