Składniki:
3 większe buraki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 paczky wędzonego tofu
2 łyżki mąki grochowej
majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać starte wędzone tofu, obrane buraki, sól, pieprz i krótko podsmażyć. Zostaw do schlodzenia.
Płatki owsiane zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut do spęcznienia i z grubsza wymieszać. Dodaj do buraków i posyp 2 łyżkami mąki grochowej. Dodaj zmiażdżony czosnek, majeranek, sól, pieprz i wymieszaj. Formujemy klopsiki i smażymy na oleju.
Możemy podawać je z gotowanymi ziemniakami i dodatkami warzywnymi lub klasycznie w bułce.
Liczba porcji:
2 porcjeCzas przygotowania:
20 minutTagi:
Burak czerwony