większy bakłażan
1 łyżka pasty curry (czerwona lub zielona)
1 łyżka cukru trzcinowego
puszka mleka kokosowego
słodki ziemniak, lub różne kolorowe papryki
sok limonkowy
pół szklanki orzeszków ziemnych
Bakłażana pokroić w centymetrowe plasterki, posolić i odstawić. Następnie pokrój w drobną kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść na patelni, a gdy będzie ciepła, dodaj łyżkę cukru trzcinowego i pozwól mu się łatwo skarmelizować.
Dodaj łyżkę pasty curry, pozwól pachnieć, przykryj kostkami bakłażana i przykryj puszką mleka kokosowego. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, a następnie dodaj pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka (mięknie szybciej niż bakłażan) i gotuj na wolnym ogniu, aż oba będą miękkie. Na koniec powoli dodaj sok z limonki (i skosztuj, aby sos był lekko kwaśny) i na samym końcu odrobinę świeżej kolendry.
Zdejmij z ognia i smaż orzeszki na odrobinie oleju na drugiej patelni na gorącej płycie przez 2-3 minuty. Dodaj je do sosu i możesz podawać. Odpowiednim dodatkiem jest ryż jaśminowy.