Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie kojarzą się z przejadaniem się i dużą ilością niezdrowego jedzenia. Ale może być inaczej. Ale możesz też stworzyć pyszne słodycze bez mąki, masła i pieczenia. Największą zaletą jest to, że jeśli nie odniesiesz sukcesu w kawałku, możesz po prostu włożyć go do ust. Jednak niewypiekane smakołyki nie są przeznaczone do długotrwałego przechowywania. Ale są tak dobre, że prawdopodobnie nigdzie Cię nie zobowiązują przez długi czas.
Jak zrobić wegańskie ciasteczka bez pieczenia
Podstawowymi składnikami wegańskich ciasteczek bez pieczenia są mielone, najlepiej wstępnie namoczone, orzechy/nasiona i suszone owoce, które nie tylko dodają słodyczy, ale również działają jak nieskazitelne spoiwo. Mieszamy oba w misce na lepką mieszankę, możemy też dodać różne słodkie pachnące przyprawy – cynamon, kardamon, wanilię, przyprawę do piernika i tym podobne.
Przepisy, które znajdziesz poniżej, nie wskazują, ile gramów należy podać. Dobrą wskazówką jest ustawienie wszystkiego proporcjonalnie, prawdopodobnie pamiętasz, jak robiłeś ciasta z bajki Pewnego razu był król. Po prostu zajmij się tworzeniem (przyciągnij wszystkich dookoła), nie możesz tego wystarczająco schrzanić. Kiedy nie możesz już kontrolować kształtów, spryskaj nim babeczki, tak jak w przypadku “Puszek rodzynkowy”.
A co najważniejsze, surowe cukierki mają jedną wielką zaletę – „ciasto” można po prostu zjeść w dowolnym momencie i na dowolnym etapie tworzenia. Z drugiej strony, zwłaszcza jeśli używasz namoczonych orzechów, sugarRAW ma krótki termin przydatności do spożycia, w zależności od rodzaju, maksymalnie 2-3 dni (przy przechowywaniu w lodówce). Jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że można je przygotować niemal w każdej chwili.
Ciasteczko z surowych moreli
- niesiarczone morele, najlepiej ekologiczne
- rodzynki niesiarczone, najlepiej organiczne
- banany suszone lub świeże
- kasza gryczana
- orzechy włoskie
Grykę, orzechy włoskie, suszone morele i rodzynki namoczyć poprzedniej nocy w wodzie. Zmiel namoczoną kaszę gryczaną w blenderze razem z namoczonymi orzechami włoskimi i dodaj sezam. To stworzy „ciasto”. Namoczone rodzynki i morele zmiażdżysz również w blenderze, a następnie użyjesz ich jako nadzienia do domu. I wreszcie banan, suszony lub świeży, utworzy bazę.
Wykorzystać foremkę do uli os, posypać każdorazowo sezamem, wcisnąć tam „ciasto”, zrobić dziurę, do środka włożyć pokruszone morele z rodzynkami i całość położyć na bananie. Możesz również umieścić nasiona sezamu na spodzie świeżego banana, aby zapobiec przyklejaniu się do talerza. A potem po prostu bierzesz całość, otwierasz usta, wpychasz tam cały dom i cieszysz się tym.
Kokos Szumawa
- Deszony kokos
- tahini niesolone
- kasza gryczana
- niektóre z gęstszych syropów warzywnych – agawa, kukurydza itp.
- mielony kardamon
Grykę ponownie moczymy przez noc, rano mieszamy w blenderze z syropem warzywnym. Cienkie „ciasto” zagęścić kokosem i na koniec zmiękczyć pastą tahini. Robimy kulki i zawijamy je w kokos.
Puszek rodzynkowo-piernikowy
- orzechy namoczone przez noc
- rodzynki namoczone przez noc, niesiarczone
- przyprawa do piernika
Orzechy włoskie wymieszać z namoczonymi rodzynkami w blenderze i zmielić, dodać przyprawę do piernika. Ciasto może być cieńsze, włożyć do worka do szprycowania i wbić do babeczek. Na dno można umieścić nasiona (sezam, krokosz, słonecznik), aby nie przykleiły się do babeczki.
Rendez-vous „Kiedy śliwka spotyka się z orzechem”
- namoczone nasiona słonecznika
- orzechy włoskie
- kilka namoczonych suszonych śliwek (nie za dużo, by utrzymać ich kształt)
Zmiel wszystko w blenderze, uformuj ciasto, aby wszystko się połączyło, zwiń w cienki naleśnik i pokrój. Udekoruj kakao, orzechami (można było też skleić je ze sobą jak Lince, np. daktylami lub syropem daktylowym).
Wiosenne pocałunki
Użyj tego samego “ciasta” co do kokosa z Szumawy i dodaj do niego pyszny zielony proszek jęczmienny. Adekwatne, kolory bardzo mocno. Następnie przykryj kulki sezamem. Stworzy to nowy wymiar zdrowych wypieków, które przykują uwagę na każdym talerzu.
Daktylowe trufle
- tarty kokos
- kamieniowane daty
- niepalone kakao
Połącz jedną torebkę startego kokosa (250g) z garścią mielonych daktyli. Zrób kulki i przykryj niepalonym kakao. Proste, proste, bosko słodko-gorzkie, pyszne.
Orzech nieprzywierający
- kamieniowane daty
- orzechy (migdały, orzechy laskowe)
- kokos, sezam do pakowania
Daktyle moczymy w wodzie przez noc, rano spuszczamy wodę (lub zostawiamy tylko trochę dla lepszego wymieszania) i mieszamy na lepki „dżem”. Z grubsza wymieszaj orzechy (najlepiej namoczone dla lepszej strawności). Wymieszać w większej misce, polecam dodawać daktyle do orzechów małymi porcjami i testować konsystencję, która powinna być trochę sztywniejsza. Formujemy kulki, które zawijamy w kokos, sezam lub np. zmielony mak.
Wskazówka: zbyt wiele daktyli powoduje, że mieszanka jest zbyt miękka, a kulki słabo zachowują swój kształt. Konieczne jest zagęszczenie ciasta, np. tarty kokos, najlepiej kilka mieszanych nasion lnu, które dobrze wchłaniają wodę i są doskonałym spoiwem po namoczeniu. I na koniec przypomnienie: tak jak wszystkie surowe słodycze, dobrze jest nie odwlekać zbytnio konsumpcji.
Kudłate płatki
1 szklanka płatków, pół szklanki oleju kokosowego, cynamon, gałka muszkatołowa, rodzynki, pasta daktylowa, ekologiczna cytryna i skórka pomarańczy oraz odrobina kardamonu.
Wszystko wymieszać, zwinąć w kulki i zawinąć w chleb świętojański.
Księżniczka gryczana + rawfaelo
Kiełkująca kasza gryczana + daktyle + kokos + kakao + syrop ryżowy + odpowiednio zmiksowany kokos + kilka orzechów nerkowca
(z tego materiału wykonuje się również kulki rawfaelo)
Bomby kokosowe, czyli rafaelo
Kokos, olej kokosowy, mleko kokosowe, orzechy nerkowca, migdały
Zmiel wszystkie składniki w blenderze, na środek włóż migdał i zrób kulki
Kulki z ciecierzycy
250 g ciecierzycy (moczyć przez noc), pasty daktylowej (namoczone i posiekane), orzechy laskowe (prażone – wstawić do piekarnika na 150 stopni i odczekać, aż skórka pęknie, a następnie po prostu obrać – pycha), świąteczne przyprawy (cynamon), kardamon itp.)
Zagotuj ciecierzycę, odlej trochę wody – im więcej ją tam zostawisz, tym bardziej będzie płynna, wymieszaj z pastą daktylową, zmiel w blenderze, posiekaj prażone orzechy i wymieszaj z ciecierzycą i daktylami. Wymieszaj, zrób kulki.
Ziarna w kakaowym płaszczu
Całkiem podobny do kulek z ciecierzycy. Tutaj jednak głównym składnikiem jest fasola mung 250 g, którą ponownie moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez co najmniej 45 minut z suszonymi morelami (ok. 10 sztuk) i rodzynkami. Gdy fasola się ugotuje, zmielić je w blenderze, wymieszać z prażonymi orzechami laskowymi. Niewiele osób wie, że to fasola. Nadal można go zmiękczyć pastą tahini. Można go zawinąć np. w sezam. Może być również używany do sklejania słodyczy zamiast dżemu.
Trufle kokosowe
Daktyle 250 g, kokos 500 g, niepalone kakao lub chleb świętojański
W prostocie jest siła. Daktyle namoczyć lub zmielić, zmielone lub posiekane daktyle zmiksować na pastę z kokosem i obtoczyć w kakao lub chlebie świętojańskim. Delikatny, boski, prosty. Aby zwiększyć wartość odżywczą, można dodać trochę białka w proszku
Bonus: Sałatka bożonarodzeniowa
4 marchewki, 2 pietruszki, pół większego selera, 3 topinambur – do kupienia na targowiskach, 2 większe pikle od mamy (nie są surowe, nie muszą), 1 jabłko , 1 cebula, pasta tahini, orzechy włoskie. em >
Marchew, pietruszka, seler, topinambur, ogórki kiszone, jabłko i na koniec cebula grubo starta, możemy doprawić polewą ogórkową lub solą, pieprzem, octem, zamiast majonezu dodajemy dwie lub trzy łyżki tahini trochę lepki, garść włosów. Uwielbiam i robię tę sałatkę przez cały rok, ale głównie zimą, bo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Zawsze podobały mi się warzywa, które mama przygotowała na sałatkę ziemniaczaną, a ziemniaki trochę przeszkadzały, więc wyjąłem je i zamiast nich włożyłem topinambury.