Národná kuchyňa: kuchnia włoska
Kuchnia włoska należy do najbardziej inspirujących na świecie. Opiera się na prostocie i wykorzystaniu tradycyjnych przypraw. Podstawą są różne rodzaje makaronów, które Włosi znają z czterystu rodzajów. Pizza jest również rozpowszechniona na całym świecie. Inne dobrze znane składniki to ryż okrągłoziarnisty do typowego kremowego rissotto, kukurydziana polenta lub na przykład gnocchi.
We włoskich przepisach oliwa extra virgin, pomidory w wielu odmianach, różne smakowe octy (balsamiczne) lub grzyby odgrywają rolę. Najpopularniejszym ziołem jest bazylia, następnie rozmaryn, oregano, szałwia, tymianek, sól, pieprz czy chili. Warzywa obejmują cukinię, bakłażany lub szparagi, jako część posiłków lub jako dodatki lub sałatki.
Lasagne z sosem bolońskim z czerwonej soczewicy, beszamelem z mleka sojowego, serem Violife, pomidorami i świeżą bazylią. Przygotuj sos smażąc cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj dwa duże pomidory ugotowane, obrane i pokrojone … více
Ten sos zaskoczy Cię wspaniałym smakiem i autentyczną gęstą konsystencją, co jest zasługą skrobi zawartej w warzywach. Możesz spróbować różnych wersji i kombinacji z ziemniakami (marchewka, batat lub dynia). Ziemniaki, marchewki i … více
W dużym garnku ugotuj spaghetti „al dente” (moje ulubione to spaghetti pełnoziarniste Alnatura). Tempeh pokroić w drobną kostkę na oleju na patelni. Dodaj spaghetti, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj suszone pomidory … více
Jeśli jeszcze nie przygotowałeś polenty, przeczytaj nasz poradnik jak gotować polentę. Ugotowaną polentę ułożyć na blasze wypłukanej zimną wodą i rozprowadzić cienką warstwą. Pokrój jabłka, czerwoną cebulę i zmiażdż orzechy włoskie. Gdy … více