Národná kuchyňa: kuchnia meksykańska
Podstawą kuchni meksykańskiej są lokalne składniki z Ameryki Środkowej, takie jak różne rodzaje pomidorów i papryki, fasola, dynia i kukurydza. Pachnące sosy przygotowywane są z mieszanki chili i pomidorów, guacamole z awokado jest częstym dodatkiem. W przypadku przypraw, słodkiej i ostrej papryki typowe są różne rodzaje papryczek chili, cebula, czosnek, kminek, ziele angielskie, oregano lub kolendra.
Wśród znanych na całym świecie potraw są burrito, tacos czy quesadillas, czyli zawinięte naleśniki wypełnione różnymi mieszankami (mięso w nich można zastąpić z jego roślinnymi alternatywami). Oprócz nadzienia różnią się także rodzajem tortilli, którą może być kukurydza (średnica 15 cm) lub pszenica (zwykle 20-25 cm).
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, nieco później podsmażyć tofu pokrojone w drobną kostkę. Posyp przyprawami, wymieszaj i krótko podsmaż. Dodaj fasolę, kukurydzę, sól, mieszaj od czasu do czasu … více
Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více