Dhal dyniowy
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyłam na oleju rzepakowym, natomiast z boku oczyściłam dynię i pokroiłam na mniejsze kawałki. Gdy cebula zaczęła prześwitywać, dodałam dynię do oleju, mieszając od czasu do czasu, aż cebula … více
Kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana, co jest zrozumiałe ze względu na ogrom kraju, różne narodowości i grupy drugiego pod względem liczebności narodu na świecie. Duża część przepisów jest naturalnie wegetariańska, głównymi składnikami są warzywa, ryż i inne rodzaje zbóż, rośliny strączkowe, produkty mleczne (weganie mogą je zastąpić alternatywami roślinnymi) i, oczywiście, przyprawy.
Typowe indyjskie przyprawy to imbir, czosnek, kolendra, kminek, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma, czerwone i zielone chili lub nasiona gorczycy. Gotowe mieszanki, takie jak curry, garam masala, tandoori masala i wiele innych, można również kupić w celu szybszego przygotowania.
Na zasady kuchni indyjskiej ma wpływ Ajurweda, indyjska nauka o ciele i zdrowiu. Kluczem jest świeżość, odpowiednia obróbka cieplna, surowa żywność w postaci sałatek lub owoców jest raczej uzupełnieniem. Powszechną modyfikacją jest powolne gotowanie i duszenie. Dba również o odpowiednią kombinację posiłków dla optymalnego trawienia.
Klasyczne grupy żywności obejmują sabji (dania warzywne), dhal (dania z roślin strączkowych), chutney (sosy smakowe z warzyw, owoców i inne składniki), oprócz dominującego ryżu, wśród dodatków pojawiają się także naleśniki (chapatis, paratha, naan).
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyłam na oleju rzepakowym, natomiast z boku oczyściłam dynię i pokroiłam na mniejsze kawałki. Gdy cebula zaczęła prześwitywać, dodałam dynię do oleju, mieszając od czasu do czasu, aż cebula … více
Kmin rzymski spieniamy na gorącym oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż cebula stanie się złocista. Dodać starty imbir i czosnek i chwilę smażyć. Dodaj pokrojone pomidory i, jeśli chcemy gorętszą … více
Kheer (lub kheeri) to rodzaj słodkiego puddingu popularnego w Indiach. Zwykle powstaje przez gotowanie mleka, cukru i zbóż. Przygotujemy go w wersji wegańskiej. Zagotuj wodę i mleko kokosowe oraz dodaj cukier. Gdy … více
W kuchni indyjskiej dahl jest synonimem potraw z roślin strączkowych. Istnieją dziesiątki rodzajów dhalów. Ten z czerwoną soczewicą należy do najbardziej klasycznych. W porównaniu z autentyczną koncepcją jest uproszczona, aby skrócić przygotowanie … více
Wariant 1 – Szybka kremowa zupa z czerwonej soczewicy Bardzo prosta i obfita zupa w stylu indyjskim, którą można ugotować w kwadrans. Wykorzystuje największą zaletę obranej czerwonej (a także żółtej) soczewicy – … více