Czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć. Można z niej zrobić dahl, zupę i sos

czerwona soczewica

Soczewica należy do roślin o największym udziale białka, które zawiera 22-25%. Czerwona soczewica nie jest wyjątkiem. Oprócz białka, wysokiej jakości polisacharydów i błonnika zawiera również znaczną ilość żelaza, selenu, fosforu, cynku czy witaminy B6. Dostępna jest w wersji nieobranej i obieranej, która jest dziś znacznie bardziej rozpowszechniona.

Nieobrana czerwona soczewica jest używana w podobny sposób do ich rodzimej, udomowionej soczewicy brązowej. Na przykład tradycyjnie na zakwasie lub w zupach. Ponieważ zawiera całe nasiono, łatwo kiełkować. Jak łatwo to zrobić za pomocą klasycznego słoika do konserw i sitka.

Obrana czerwona soczewica

Obrana czerwona soczewica (a także jej najbliższa krewna, ale mniej rozpowszechniona żółta soczewica) przynosi kilka korzyści:

  • pozbywanie się skóry zmniejsza niepopularne wzdęcia roślin strączkowych
  • nie musi być wcześniej moczony
  • gotuje się bardzo szybko, około 15 minut
  • nadaje się również dla małych dzieci

Dzięki szybkiemu przygotowaniu jest idealnym adeptem dla częstego partnera w kuchni.

Przygotowanie czerwonej soczewicy

Moczenie nie jest bezpośrednio konieczne, ale poprawia przyswajalność i skraca późniejszy czas gotowania. Aby przygotować grubsze potrawy, użyj dwóch szklanek wody na jedną szklankę czerwonej soczewicy, przygotowując kremową zupę może być jeszcze więcej. Po prostu dodaj pół szklanki do gęstych zimowych zup warzywnych lub zup na początku gotowania.

Jak przyprawić czerwoną soczewicę? Przyprawy dobrze komponują się z indyjskimi mieszankami (różne rodzaje masala, curry), kurkumą, kminkiem, ale dobrze komponują się też z majerankiem czy czosnkiem. W egzotycznych przepisach można je zmiękczyć mlekiem kokosowym, a pasta pomidorowa dodaje jej koloru i ożywia.

Jeśli nie będziesz pilnować obranych czerwonej soczewicy, wkrótce je rozgotujesz. Co może być dużą zaletą, jeśli masz taki zamiar. To sprawia, że ​​jest doskonałym kandydatem na szybką zupę kremową. Zagotuj go więcej, a nadmiar możesz wlać do foremek do lodu i użyć do zagęszczenia. Posypując zupy warzywne czerwoną soczewicą, możesz w naturalny sposób je zagęścić i zwiększyć ich wartość odżywczą.

Dhale są popularne w kuchni indyjskiej, których podstawą są przyprawy i gotowana czerwona soczewica (czasami zmiękczona mlekiem kokosowym). Mają gęstszą konsystencję, stosunek wody do soczewicy w tym przypadku wynosi 2:1. Jednak pod koniec należy go ciągle mieszać, ponieważ łatwo się pali. Podczas gotowania czerwona soczewica zmienia kolor z wyraźnego pomarańczowego na żółty, co zmniejsza atrakcyjność potrawy. Możesz użyć niektórych przypraw, które mają mocny kolor, takich jak kurkuma lub papryka.

Czerwona soczewica nadaje się również jako podstawa smarów lub różnorodnych sałatek.

Za pół kilogramową torbę zapłacisz około 40 koron, w przypadku jakości ekologicznej mniej więcej o połowę więcej. Czy to nie wystarczający powód, aby sięgnąć po niego następnym razem, gdy będziesz w sklepie? A dla inspiracji, oto kilka wskazówek kulinarnych:

Ostra czerwona soczewica z fasolą i pomidorami

Ostra czerwona soczewica z fasolą i pomidorami

Smaż drobno posiekaną cebulę na wysokiej jakości oleju na złoty kolor, dodaj przyprawy do smaku: chili con carne, garam masala (w proporcji mniej więcej 1:1 lub dostosuj w zależności od tego, czy wolisz cieplejsze potrawy) krótko podsmaż do ciemnieje, ale nie robi się gorzki. Wymieszaj i zalej wrzącą wodą. Dodaj do niego czerwoną soczewicę (stosunek soczewicy do wody to mniej więcej 1:3-4), dodaj sól, a gdy tylko zacznie nabierać soczewicy, należy ją regularnie mieszać, aby się nie przypaliła. Po około pół godzinie dodaj ugotowaną fasolę, pozwól obydwoma smakom połączyć się jeszcze przez około pięć minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj drobno pokrojone pomidory i gotuj jeszcze chwilę.

Kitchari

Kitchari

Ugotuj ryż i soczewicę w jednym garnku i zalej 4 szklanki wody. Dodaj posiekany pomidor. W drugim garnku szybko podsmażyć cebulę i dodać łyżeczkę curry, kolendrę i szczyptę chili. Gdy papryka zacznie pachnieć, dodaj pokrojone warzywa i zalej gorącą wodą, aby warzywa znalazły się pod wodą. Warzywa dusić do miękkości przez około 20 minut i posolić. Ryż i soczewicę gotuje się mniej więcej tyle samo – aż woda się zagotuje. Ume możemy doprawić octem i sosem sojowym. Posyp nasionami i świeżą kolendrą.

Szybka zupa z czerwonej soczewicy

Szybka zupa z czerwonej soczewicy

Bardzo prosta i pożywna zupa, którą możesz ugotować w kwadrans. Dodaj trochę garam masala (lub podobnego pieprzu, np. curry) i szczyptę mielonej kolendry do odrobiny oleju, posyp czerwoną soczewicą, dodaj bulion warzywny i zalej wrzątkiem. Po około kwadransie już odpowiednio spuchnięta soczewica zacznie się rozpadać, można pomóc im mikserem zanurzeniowym lub gotować przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dhal z czerwonej soczewicy

Dhal z czerwonej soczewicy

Smaż drobno posiekaną cebulę na wysokiej jakości oleju, dodaj do smaku pieprz garam masala (lub curry) i podsmaż krótko, aby ściemniała, ale nie stała się gorzka. Zalej wrzątkiem, posolić i dodać czerwoną soczewicę (stosunek soczewicy do wody to mniej więcej 1:3-4), a gdy tylko soczewica zacznie się nabierać, należy ją regularnie mieszać, aby się nie przypaliły. Po około pół godzinie soczewica powinna zacząć się rozkładać i tworzyć gęstą papkę, dlatego warto oszacować odpowiedni czas na dodanie pozostałych składników do garnka, aby były w sam raz: po około 10 minutach najpierw pokrojone w kostkę ziemniaki, po kolejnych pięciu minutach kalafior i na końcu marchewka. Idealnym dodatkiem jest ryż jaśminowy.

Sos z czerwonej soczewicy (na makaron)

Sos z czerwonej soczewicy

Spieniony posiekany czosnek i por w oleju. Następnie dodaję startą marchewkę, opłukaną soczewicę, liście laurowe i zalewam 500 ml wody. Solę, pieprzem i gotuję przez 20 minut. Następnie biorę liście laurowe i blenduję na gładki sos. Wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać ziołami do smaku.

Inne przepisy na czerwoną soczewicę można znaleźć pod tagiem o tej samej nazwie.

29. 07. 2022   napisał/a: Pavel