2 cebule
1 średnia główka kapusty
3 ząbki czosnku
1 duży ziemniak
3 łyżki oleju
200 ml wody
1 łyżeczka bulionu warzywnego
1 łyżka wykwintnych drożdży
sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać i drobno posiekać. Spienimy go w większym garnku z olejem. Usuń uschnięte liście z kapusty, umyj i pokrój na ćwiartki. Pokrój w cienkie paski. Gdy cebula zacznie się złocić, dodaj posiekaną kapustę i smaż przez około 2 minuty. Następnie suszy się, posypuje luźnym bulionem warzywnym i zalewa gorącą wodą.
Obierz ziemniaka i zetrzyj go na drobno w garnku. Przykryj pokrywką i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól duszonej kapuście do miękkości i odparuj trochę wody. Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek i łyżkę wykwintnych drożdży. Pozostała woda powinna uformować się dość gęsty sos. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Wegańskie wersje duszonej kapusty
alternatywa dla mięsa
- marynowane i pieczone seitan lub kostki sojowe
- podgrzewany tempeh wędzony
- Wędzone tofu pokrojone w drobną kostkę, smażone na chrupko
- Kulki “niemięsne” – markę Garden Gourmet można znaleźć w supermarketach Kaufland, Tesco, Globus, Billa, w Kaufland mają również własną markę K Take It Veggie< /strong>
dodatek
- gotowane ziemniaki
- pieczywo pełnoziarniste
- knedle jaglane