1 duża cebula
400g grzybów
250g ryżu
przyprawy: papryka (grzyby suszone i mielone), pieprz czarny
Oliwa z oliwek
Drobno posiekaj cebulę i usmaż na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Gdy tylko zacznie się złocić, dodaj ryż i smaż razem przez minutę. Przykryj łyżką bulionu warzywnego luzem i zalej połową szklanki gorącej wody (lub pozwól kostce bulionowej rozpuścić się w gorącej wodzie). Wymieszaj ryż i dodaj wodę w razie potrzeby.
Na bocznej patelnia podsmaż pokrojone w plasterki grzyby, przykryj kilkoma łyżkami wody. Jak tylko woda i uwolniony sok w większości wchłoną się, posyp pokruszonym kminkiem i ewentualnie pieprzem grzybowym.
W momencie, gdy ryż zacznie mięknąć, dodać grzyby, wodę i wymieszać, aby połączyć smaki. Dusić razem, aż ryż będzie całkowicie miękki. Lekko dolewamy wodę, skrobia z ryżu powinna mieć lekko kremową konsystencję. Risotto możemy urozmaicić kilkoma lekko prażonymi na sucho orzechami włoskimi.