Wariant I. (ziemniak + marchew + nerkowiec)
2 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
2 cebule
50 g orzechów nerkowca
2 łyżki wykwintnych drożdży
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Wariant II. (bez nakrętek)
1 duży słodki ziemniak
1 duży ziemniak
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki wykwintnych drożdży
1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Ten sos zaskoczy Cię wspaniałym smakiem i autentyczną gęstą konsystencją, co jest zasługą skrobi zawartej w warzywach. Możesz spróbować różnych wersji i kombinacji z ziemniakami (marchewka, batat lub dynia).
Ziemniaki, marchewki i cebulę (lub inną kombinację) obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotuj je w garnku w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 15 minut). Uwaga, wlej bulion do szklanki, nadal się przyda. Warzywa włożyć do blendera, w pierwszym wariancie dodać namoczone przez noc orzechy nerkowca, drożdże smakoszy, sok z cytryny, sól i suszoną cebulę w proszku.
Mieszamy aż sos będzie całkowicie gładki i jednocześnie lekko puszysty, możemy wpływać na gęstość dodając przechowywany bulion. Bądź ostrożny, jeśli twój pojemnik blendera wytrzyma temperatury zbliżone do wrzącej wody. Jeśli nie, najpierw pozwól warzywom częściowo ostygnąć (ale sos musi być wystarczająco ciepły).
W drugim garnku jednocześnie ugotuj makaron w odpowiedniej ilości wody (może to być zarówno spaghetti, jak i różne mniejsze rodzaje, takie jak penne, kolanka itp.), odsącz go i wymieszaj z nim łyżkę oliwy z oliwek. Sos polać makaron na talerzu, można też dodać suszone pomidory lub oliwki. Jeśli wybierasz wersję (głównie węglowodanową) bez orzechów, polecam dodanie źródła białka do makaronu z sosem. Mogą to być nasiona konopi, gotowana ciecierzyca lub biała fasola lub wędzone tofu pokrojone na małe kawałki i smażone na chrupko.