Wegańskie burgery z tempehem

Napisał/a: Pavel
Rodzaj dania: Dania główne
Wegańskie burgery z tempehem
Składniki:

pakiet tempeh

marynata:
50 ml syropu klonowego,
2-3 krople płynnego dymu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego

bułka

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę, w której mieszamy 50 ml syropu klonowego, 2-3 krople płynnego dymu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego. Alternatywnie możesz zmienić poszczególne składniki zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi.

Pokrój tempeh na cienkie plasterki i pozwól im marynować przez co najmniej godzinę. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub posmarować resztą marynaty) i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Po 15 minutach odwracamy. Podawany w bułce z warzywami pokrojonymi w plastry i karmelizowaną cebulką ala burger.

Liczba porcji:
2 porcje
Czas przygotowania:
30 minut
Tagi:
Tempeh