Składniki:
0,5 l mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego o gęstszej konsystencji)
0,25 l śmietanki roślinnej
1 torebka cukru waniliowego
5 dkg cukru
5g agaru (pół paczki proszku)
Przygotowanie:
Do znanego włoskiego deseru w wersji wegańskiej będziemy potrzebować mleka roślinnego, śmietanki roślinnej, cukru waniliowego i trzcinowego oraz agaru (roślinnej alternatywy dla żelatyny). Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż masa zacznie gęstnieć dzięki agarowi. Następnie albo przelej panna cottę do schłodzonych miseczek (z których po schłodzeniu wyjmujemy) albo bezpośrednio do szklanek deserowych. Udekoruj truskawkami i listkiem świeżej mięty.
zdjęcie: Rita E / Pixabay
Liczba porcji:
4 porcjeCzas przygotowania:
15 minut