sos
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
ok. 3/4 litra gorącej wody
3 łyżki powidła śliwkowego
kilka posiekanych śliwek
2 łyżki rumu (opcjonalnie)
cynamon
łyżka kremu balsamicznego
łyżka sosu sojowego
2 goździki
szczypta chili
wędzone
seitan naturalny
3 łyżki oleju
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1/2 łyżeczki syropu klonowego
sól i pieprz do smaku
Do sosu śliwkowego usmaż łyżkę mąki na dwóch łyżkach oleju, zrób zasmażkę, zalej około 3/4 litra gorącej wody, dodaj 3 łyżki powidła śliwkowego, kilka posiekanych śliwek, 2 łyżki rumu (opcjonalnie), pół łyżki cynamonu, łyżka kremu balsamicznego, łyżka sosu sojowego, 2 goździki, szczypta chili i chwilę gotować.
Wegańskie „wędzone” używamy seitan naturalny, pokrojony w cienkie plasterki i marynowany w mieszance oleju, wędzonej papryki, kropli syropu klonowego, soli i pieprzu. Następnie smażymy bez dodatkowego tłuszczu.
Puree ziemniaczano-selerowo-marchewkowe jest przygotowywana w prosty sposób – składniki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedź wodę (lub odlej trochę na bok dla łatwego rozcieńczenia, dodaj wegańską margarynę wege margarynę , odrobiną mleka roślinnego, zmiksować blenderem ręcznym i w razie potrzeby doprawić. Na talerz posypać posiekaną natką pietruszki.