Składniki:
150 g kaszy bulgur
4 pomidory
1 sałatka z ogórka
100 g oliwek
1 łodyga mięty
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól pieprz
Przygotowanie:
Tabouleh (lub też tabbouleh, tabule) to słynna sałatka bulgur z ziołami, pochodząca z krajów otaczających wschodnie wybrzeża Morza Śródziemnego. Jako danie główne docenisz go szczególnie w gorące letnie dni.
Bulgur ugotuj we wrzącej wodzie do miękkości (włóż 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy bulgur). Gdy tylko uzyska odpowiednią konsystencję, zdejmij je z ognia i spłucz zimną wodą.
Pokrój pomidory, ogórki, oliwki na drobne kawałki, posiekaj miętę i wszystko wymieszaj z kaszą bulgur w misce. Sól, dopraw i nasmaruj oliwą (nie skąp). Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.
Liczba porcji:
2 porcjeCzas przygotowania:
30 minut