Tabouleh

Napisał/a: Pavel
Rodzaj dania: Sałatki
Tabouleh
Składniki:

150 g kaszy bulgur
4 pomidory
1 sałatka z ogórka
100 g oliwek
1 łodyga mięty
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól pieprz

Przygotowanie:

Tabouleh (lub też tabbouleh, tabule) to słynna sałatka bulgur z ziołami, pochodząca z krajów otaczających wschodnie wybrzeża Morza Śródziemnego. Jako danie główne docenisz go szczególnie w gorące letnie dni.

Bulgur ugotuj we wrzącej wodzie do miękkości (włóż 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy bulgur). Gdy tylko uzyska odpowiednią konsystencję, zdejmij je z ognia i spłucz zimną wodą.

Pokrój pomidory, ogórki, oliwki na drobne kawałki, posiekaj miętę i wszystko wymieszaj z kaszą bulgur w misce. Sól, dopraw i nasmaruj oliwą (nie skąp). Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.

Liczba porcji:
2 porcje
Czas przygotowania:
30 minut